woensdag 18 december 2013

Drugi val operacije “Pepeo”

Subota, 28. septembar 2013.
Kao što se sjećate, ujutro 22. maja 2013., antiteroristička jedinica belgijske federalne policije izvršila je prvi val pretresa domova anarhista i antiautoritarnih drugova; izvršena je i racija u anarhističkoj knjižari Acrata. Jedanaest osoba je uhapšeno i odvedeno u stanicu federalne policije. Otpuštene su bez da se pojave pred sucem.
Sastavni dio operacije, predvođene sutkinjom Isabelle Panou i nazvane “Opération Cendres” (Operacija Pepeo), su i optužbe za pripadanje terorističkoj organizaciji, zavjeru i paleže.
Tijekom ročišta doznajemo da je istraga usmjerena na borbe, pobune i aktivnosti, od 2008. do danas, vezane za zatvor, izgradnju novog centra za useljenike u Steenokkerzeelu, javni prijevoz (STIB/MTVB), europske institucije i eurokrate, razvoj regionalne željeznice, NATO, mehanizme deportacije, sudske službenike te na koncu za igradnju maksi zatvora u Bruxellesu. Pod istragom je i štampa, kao Hors-Service, tekstovi, plakati i sve ostalo što distribuiraju anarhisti i antiautorci.
Ove je srijede, 25. septembra 2013., sudac izdao nalog za dodatnih 5 pretresa u Bruxellesu, Lovaniu i Gandu. Oko 6, antiteroristička jedinica je zaplijenila kompjuter, hard disk, usb stick, laptope, letke, plakate i osobne dokumente. U tri od pet domova tražene osobe nisu bile kod kuće, dok su druge tri osobe uhapšene zbog ispitivanja. Otpuštene su u roku od par sati nakon što su odbile surađivati.

By Contrainfo