donderdag 8 maart 2012

Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Steenokkerzeel

Το Γενάρη του 2012, ξεκινά η λειτουργία του Caricole, του νέου κλειστού κέντρου κράτησης του Steenokkerzeel που βρίσκεται μετά την πίστα του αεροδρομίου. Σκοπός της λειτουργίας του, ο εγκλεισμός των πιο απείθαρχων μεταναστών που το Κράτος θέλει να απελάσει. Θα χρησιμεύσει ως μέσο πίεσης για να αποτρέψει και να καταστείλει τις εξεγέρσεις μέσα στα κέντρα κράτησης. Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η έναρξη λειτουργίας του καθυστέρησε για πάνω από ένα χρόνο, πιθανότατα χάρη στους αγώνες και στα σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκαν όσο ήταν ακόμα εργοτάξιο.

Η νέα κυβέρνηση δεν έκρυψε φυσικά την πρόθεσή της να «σκληρύνει την πολιτική για το άσυλο» όπως προβλέπει να σκληρύνει και τη «σωφρονιστική πολιτική», την «οικονομική πολιτική», την «πολιτική για τα επιδόματα και τις συντάξεις» κ.ο.κ Πολλοί οι ανεπιθύμητοι: Είτε πρόκειται για μετανάστες χωρίς χαρτιά, είτε για κρατουμένους, φτωχούς, ηλικιωμένους ή εργάτες, όλοι θα πρέπει να δεχτούν ότι οι χρονιές που θα έρθουν θα ‘ναι δύσκολες, ότι όλο και πιο σπάνια θα τους χαρίζονται τα ψίχουλα που πέφτουν απ’ το τραπέζι των πλουσίων. Εν τω μεταξύ τα στρατόπεδα οχυρώνουν τις θέσεις τους: τ’ αφεντικά πραγματοποιούν καμπάνιες κατά των απεργών, οι οργανισμοί -υποτιθέμενης- στήριξης όπως το Δημόσιο Κέντρο Κοινωνικής Δράσης (CPAS, Centre Public d’Action Sociale) κλείνουν τις πόρτες των κέντρων υποδοχής τους στους αστέγους χωρίς χαρτιά, τα συνδικάτα υψώνουν τους τόνους για να διατηρήσουν τον έλεγχο πάνω στις «αγέλες» τους που θέλουν να πιαστούν στα χέρια.

Αλλά ας επανέλθουμε στο νέο κέντρο κράτησης. Πριν από μια εβδομάδα (*) μια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των αρχών στους δρόμους του Molenbeek (Βρυξέλλες). Κείμενα, αφίσες, γκράφιτι και συνθήματα κατά των φυλακών και των κέντρων κράτησης, κατά του Κράτους και της εξουσίας. Την επομένη η αστυνομία πήρε δραστικά μέτρα για να εμποδίσει μια διαμαρτυρία μπροστά στο νέο κέντρο κράτησης: εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων καταστολής , έφιπποι αστυνομικοί της ομοσπονδιακής αστυνομίας κι ένα πυροσβεστικό όχημα βρίσκονταν εκεί για να υπερασπιστούν το κέντρο κράτησης. Μάλιστα ο δήμαρχος του Steenokkerzeel έβγαλε απόφαση για απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι τελευταίες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα εκεί κάθε άλλο παρά ήρεμες ήταν: η καταστροφή υποδομών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κέντρου καθώς και μια απόδραση έδωσαν μια απελευθερωτική ορμή σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις που συνήθως αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Λίγες ώρες αργότερα, στις Βρυξέλλες, δεκάδες άτομα με κουκούλες επιτέθηκαν στο Γραφείο Αλλοδαπών: η είσοδος υπέστη σοβαρές ζημιές, έσπασαν τζάμια, καπνογόνα και φωτοβολίδες πετάχτηκαν στο εσωτερικό του τεραστίων διαστάσεων κτιρίου. Προς υπενθύμιση: το Γραφείο Αλλοδαπών και ο στρατός του από δημοσίους υπαλλήλους είναι αυτοί που αποφασίζουν για τα κλειστά κέντρα κράτησης, τις απελάσεις, τη χορήγηση των αδειών παραμονής και τις νομιμοποιήσεις. Αυτή η άμεση επίθεση ενάντια στους υπευθύνους της μηχανής απελάσεων βρίσκουμε ότι μας εκφράζει και με μεγάλη χαρά καλούμε όσους θέλουν ν’ αγωνιστούν για την ελευθερία, να συνεχίσουν σ’ αυτό το δρόμο ενός αγώνα χωρίς μεσολαβήσεις, ενός αγώνα που περνά στην αντεπίθεση κόντρα σ’ ό,τι μας πνίγει.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή αυτού του κέντρου ακολούθησε μεταξύ άλλων κι αυτό το μονοπάτι. Οι κατασκευαστές του κέντρου, επιχειρήσεις όπως η Besix και η Valens, υπήρξαν πολλές φορές ο στόχος άμεσων δράσεων, σαμποτάζ, πυρκαγιών κι επιθέσεων, όπως και οι επιχειρήσεις που βγάζουν κέρδη εκμεταλλευόμενες αυτά τα κέντρα όπως οι ISS Cleaning, Sodexo, Post Bank, Dalkia ή ακόμα οι οργανισμοί που χειρίζονται όλη τη γραφειοκρατία όπως οι δημοτικές διοικητικές υπηρεσίες.

Γιατί η μηχανή απελάσεων μπορεί να δεχτεί επίθεση παντού, απ’ τον καθένα και την καθεμιά μας, με τα μέσα που κρίνουμε κατάλληλα.

Αγώνας για τίποτα λιγότερο από έναν κόσμο χωρίς σύνορα.

Φωτιά στο Κράτος και στα χαρτιά του! Ζήτω η ελευθερία!

(*) Στμ. το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7/1/2012.
Το παρόν άρθρο προέρχεται απ’ το τεύχος Νο 24 της αναρχικής εφημερίδας Hors Service.


http://gr.contrainfo.espiv.net/2012/01/24/neo-kentro-kratisis-metanaston-steenokkerzeel/
Translation of "Brique par brique...", Hors Service 24, decembre 2011